DoporučujemeZaložit web nebo e-shop
 

Rybarina.eu - Lov kaprů a sumců‚ stránka o rybaření

Jak na to

Jak na to?                                                            

V této sekci budeme vkládat  typy a návody tak jak to děláme já a kamarádi z teamu
 

 

                      Lov dravců Nikl-titanové lanko Knot2Kinky a jeho navázání

                                                       

                                               Lov sumců - Hladinová montáž

V našem videu ukážeme jak přelstít sumce v mělčích vodách a u břehů . Hladinová montáž není nic složitého ale o to je účinnější.

                              

                                               Montáž s podvodním splávkem

Jedna ze základních montáží k lovu sumců, je lov  na podvodní splávek s živou rybkou. Tuto montáž vám názorně ukážeme v našem videu. Nejčastěji se podvodní splávek používá na tekoucích vodách v kombinaci s trhacím kamenem či průjezdným olůvkem.

                              

                                                  Nastražení rybky k podvonímu splávku

              Na vaši žádost připojuji k videu (zatím) čtyři obrázky znázorňující jak nástražit rybku k montáži s podvodním splávkem.

        

        

 

Úprava tygřího ořechu

Tygří ořechy vložíme do nádoby (kýble) s uzavíráním na 1kg ořechů nasypeme 500g cukru. Poté vše zalijte teplou vodou. Důsledně dbejte, aby ořechy byli kompletně potopené. Kyblík uzavřeme a necháme 2 dny stát na teplém místě. Po dvou dnech ořechy přelijeme i s vodou do hrnce a vaříme. Od bodu varu vaříme zhruba 30 minut, při tom je také třeba dbát, aby byli ořechy všechny pod vodou. Po převaření vrátíme opět ořechy do vypláchlé nádoby, uzavřeme a necháme stát další 4 dny. Občas při procesu kvašení se na hladině tvoří bílý šlem, toho se není třeba lekat. V konečném výsledku by měla voda zrosolovatět a již nezbývá nic jiné než   vyrazit k vodě. Pokud by jste připravovali větší množství ořechů je dobré je po tomto čase dát do mikroten. sáčků a do mrazáku. I když se dají používat z kýble klidně i 14 dní nedoporučuji to, jelikož hrozí plíseň. Tygří ořechy se dají upravovat i bez vaření a někteří rybáři to dokonce doporučují. V zásadě se na postupu nic nemění, jen se namáčejí na delší dobu (6-7dní)Pokud není k dispozici teplé místo, je možné dosypat trochu kvasnic. Dle mého názoru není třeba dodávat jakékoliv esence, protože samotný tygří ořech je pro kapra velice atraktivní. Navíc je tygří ořech velice selektivní nástraha díky jeho tvrdosti a velikosti, kterou téměř výlučně vyhledává kapr. Olejová frakce uvnitř matice zůstává tekutá i v chladné vodě. Jsou také bohaté na aminokyseliny .100g tygřího ořechu obsahuje cca.380kalorií  52% jsou sacharidy 20% glukóza 26%  (14% tvrdá a 12% rozpustná) 26% rostlinný olej 7% protein dále pak vytamíny C, E a B1 ( thiamin) a minerální látky vápník, hořčík, draslík, zinek a železo, se stopami mědi a manganu. Tygří ořechy mají nutriční vlastnosti, které kapr okamžitě rozpozná, a to i ve studené vodě. Otázkou však zůstává kolik z toho je kapr schopen využít.

 
 

  Shot Rig

Shot rig je dalším rozvojem konceptu, který je vlastně o tom, že těžší hrot lépe drží v kapří tlamce.
Nejlepší využítí tohoto konceptu bych viděl s pop-up, či nadnášenou kukuřicí za pomoci plovoucí kuličky. Vytvoření tohoto systémku není nikterak těžké jde o klasickou montáž kde přivážeme blízko hrotu olověný broček. Broček by měl po háčku lehce klouzat proto jej nevažte moc silně, to by bylo spíše naškodu a mohlo by dojít k neúplnému záseku. Dále je potřeba si ve sklenici či akvárku předem vyzkoušet jakou gramáž bročku bude potřebovat vaše boilies. Sestava by měla vypadat podobně jako na obrázku s tím že broček se dotýká dna a háček se lehce zvedá za plovoucím boilies či jinou nástrahou. Shot Rig vyniká v rychlosti kontaktu s rybí tlamkou díky jeho zátěži.Tento systém se doporučuje hlavně na často prochytávaných revírech kde jsou ryby hodně obezřetné.
 
 

  

  Plovoucí boilies (Pop - up) 

Existuje několik možností jak vyrábět plovoucí boilies. Mě se nejlépe osvědčilo plovoucí boilies s korkovou kuličkou. Postup je vyloženě jednoduchý a není na něm nic složitého. Téměř pokaždé když se pustím do válení směsi na kterou se chystám chytat, si  udělám i několik plovoucích kuliček. Jednoduše si určitý díl těsta dám na stranu a uválím si váleček který rozřežu na dílky. Do dílků vložím korkovou kuličku a vytvořím z nich boilies o průměru jaký zrovna potřebuji. Po té je uvařím a usuším stejným způsobem jako normální boilies. Jediný rozdíl je v tom, že kuličky za pomoci napařováku na knedlíky přitisknu pod hladinu aby byli celé ponořené. Vařím je cca o 20 sekund kratší dobu než boilies neplovoucí. Takto vyrobené boilies je dle mého názoru nejlepší, jelikož má úplně stejné chuťové i pachové vlastnosti jako boilies s kterým krmím. Korkové kuličky se dají koupit v prodejnách s tímto materiálem a jedna vyjde na cca 3kč.  Jelikož  boilies s korkovou kuličkou používáme jen na háček a né na krmení není pravděpodobné, že by kapr kuličku zcela polkl. Tím je zároveň i vyloučeno, že by mu mohl korek nějak uškodit.
Další možností je vyrobit plovoucí boilies za pomoci přimíchání  korkové drti do boilies směsi. Postup  vaření je totožný jako u boilies s korkovou kuličkou. Takto vyrobéné boilies je o něco pracnější z hlediska nepojivosti a  je zapotřebí více zkoušet jaký podíl korku je třeba do směsi přidat aby boilies plavalo. Další možnost jak vyrábět pop-up je sušením v mikrovlné troubě. Toto jsem si vyráběl již před lety, ale upustil jsem od toho jelikož jsem přesvědčen, že takto vyrobené boilies ztrácí na své kvalitě a atraktivnosti. Nicméně postupoval jsem tak, že klasicky vyrobené a uvařené boilies jsem vložil do nádobky na led tak aby byli kuličky jednotlivě od sebe a vložil jsem je na 30 sekund do mikrovlnky. Po té jsem je vyjmul a obrátil, tak aby byli sušené z obou stran po té jsem je znovu vložil do mikrovlnky na dalších 30 sekund .U některých směsí jsem toto opakoval i čtyřikrát. Důležité je hlídat aby se nezačalo boilies připalovat. Mínusy dle mého, má takto vysušené boilies v tom, že ztrácí pach i chuť a je i hodně tvrdé. I když jsem na takto vyrobené kulky měl také  úspěchy, řekl bych, že co do četnosti záběrů se z boiliesem s korkovou kuličkou nedá srovnávat. Další dvě varianty jsou - koupit hotovou odlehčenou směs na výrobu pop-up a nebo koupit hotovky.
                                       
 

 Jednoduchá výroba kamenných zátěží

Budeme potřebovat : Úhlovou brusku (flexu)
                                       Kotouč na řezání kamene
                                       Dvousložkové epoxydové lepidlo
                                       Obratlík
                                       Svěrák
Do svěráku upneme vybraný kámen, nařízneme flexou do takové hloubky, aby se dal zapustit obratlík, Vložíme obratlík, obratlík zatmelíme lepidlem. Necháme vytvrdnout a zátěž je na světě.
Výroba jednoho kamene trvá cca 5 min.+ doba vytrvzení lepidla, která je u každého epoxy jiná. Lze použít i vrtání ,sice je to vzhlednější, ale za to finančně náročnější, jelikož vrtáky se rychle tupí. Výroba těchto zátěží je finančně výhodná oproti dnešním cenám olověných zátěží. Dále pak ještě existují teorie, že tyto zátěže jsou ekologičtější a méně nápadné.
 
                        
 

Výroba domácích pelet

Na toto téma bylo již napsáno dosti a dosti,ale byli bychom špatní tvůrci webu, kdybychom se k tomuto tématu nevyjádřili a nepopsali, jak to děláme my.
Tak nejprve k tomu, co nás k výrobě pelet dovedlo.Jak asi každý tuší, šlo hlavně o cenu. Cena rozhodla hlavně v případě, kdy jsem kupoval pelety SBS v 5-ti kg balení s 0,5 l lahvičkou CLS v ceně 750,- Kč. Jakožto normální pracující občan jsem záhy zjistil, že tuto cenu nemohu, a ani nejsem schopen akceptovat. Hlavně také proto, že během víkendu toto balení padlo. Po této zkušenosti jsem začal hledat alternativní řešení, které mne dovedlo k výrobě  po domácku vyráběných pelet, které používám dodnes. V následujících větách vám tedy popíši postup.Na výrobu pelet lze použít jakákoliv krmítková směs nebo komponenty samostaně mleté (hrubost, vzhled i barvu nechám již na vás) Komponenty za použití krmítkové směsi: 1kg krmítkové směsi (přes síto oddělíme nejhrubší částice, které by narušovaly strukturu a spojení směsi) po té přidáváme melasu a vodu 3:1.
(Jelikož každá krmítková směs má jinou savost, je dávkování zavádějící - vesměs platí 3 díly melasy na 1 díl vody.). Je dobré například začít na 100ml melasy a 33ml vody a postupně dolévat.Tímto způsobem se dostanete na zhruba 500ml tekutého podílu.Směs zpracujeme do té podoby, aby šla vytlačovat z pistole, popřípadě, aby šla dobře válet ručně a pojila. Po zhotovení válečků nařežeme nožem na požadovanou délku a dáme sušit do vhodných přepravek (např. zeleninových). Sušení je též možno urychlit mikrovlnkou či el.troubou. Čím déle nebo více sušíme, tím déle pelety vydrží ve vodě.Pokud se rozhodnete nepoužívat krmítkovou směs, lze použít řepku,len, kukuřici a jiná semena, která nameleme. Jako pojivo lze použít strouhanku, pš.mouku, gluten nebo jejich kombinace.Veškeré komponenty lze zakoupit přímo od výrobců (farmy, družstva apod.), kde vyjdou daleko levněji než v rybářských speciálkách.
 
                                       
 

Výroba tyčové bójky

 
Jednoduchý návod aneb jak to děláme my
Potřebujeme :Plastovou elektrikářskou trubku o průměru 16mm
            Montážní pěnu
            Plynový vařič nebo hořák apod.
            Nýtky,vrták,vrtačku
            Lepenku
Plast.el.trubka se prodává o délce 3m.
Po zakoupení určitých metrů, které budete potřebovat, si označíme a nařežeme jednotlivé díly. Nejlépe metrové - lze použít i k měření hloubky. Každý z dílů na jednom konci nahřejeme hořákem tak, abychom vytvořili hrdlo, do kterého bude pasovat další kus trubky. Toho dosáhneme tím, že do nahřátého konce zasuneme druhý nenahřátý díl do hloubky cca 3 cm. Necháme vychladnout a tím je spasování hotovo. Poté si takto spasované díly dáváme postupně do sebe. U každého spojeného dílu vyvrtáme zhruba 1 cm od kraje hrdla otvor na nýtek. Trubky neprovrtáváme skrz, nýbrž jen na jedné straně. Pouze u spodního dílu provrtáme trubku skrz na kroužek či provázek, který bude sloužit k uchycení zátěže. Poté trubky rozpojíme a plníme montážní pěnou. Pozor!!! Plníme jen z půlky, pěna sama nabyde. Pro vylepšení a viditelnost lze na konečný díl Chemoprenem nalepit pásky z reflexní vesty. Zasunuté nýtky lze zafixovat lepenkou pro hladký chod vlasce při přehození bójky. Tímto jsme u konce a můžeme se vydat k vodě. Samozřejmě jen tam, kde jsou bójky povoleny :-)))      
 
     
        Nářadí které budeme potřebovat                                      Řezání trubky po 1m dílech                                     Jeden díl nahřejeme    
      
  Do nahřátého dílu vsuneme druhý nenahřátý                       Na obou dílech si odměříme cca 1cm pro budoucí otvory pro nýty
  do hloubky cca 3cm a necháme vychladnout
 
     Vyvrtáme otvory                                               Spasujeme                                                      Vyplníme trubky montážní pěn                                                                               
              Hotová výplň                           Na posledním díle   vyvrtáme otvor pro                            U vody po spasování potřebných    
                                                                  kroužek kde později zavěsíme zátěž                                 metrů vsuneme do otvorů nýtky                                                     
  zatejpovat lepenkou                                    Výhoda lepenky je v tom, že pokud se nám podaří          A takto by to mohlo vypadat :-)
                                                                                 přehodit bójku či nám ryba přejede přez  
                                                                                    vlasec lehce sklouzává                    
 
 

 Domácí výroba boilies

 
O výrobu domácích nástrah se pokouším již pátým rokem a díky těmto stránkám se nyní mohu o své zkušenosti podělit i s vámi. Nepovažuji se za profíka v tomto směru, ale nějaké zkušenosti jsem již nabyl, a tak se pokusím v mém pojetí popsat, jak a co vařím. Po prvních pokusech o HNV a podobné drahé recepty, kterých jsem navařil bezpočet, stylem pokus-omyl, jsem se dopracoval k jednoduchosti a nástraze, která po drobných úpravách funguje celoročně (výjma zimy kdy štěstí nepokouším)

Levné boilies

Základní směs:
300g Pšeničné hrubé mouky
250g odtučněné sojové mouky
 50g Albuminu
100g Lactalbuminu
150g Lněné semínko hrubě mleté
150g Řepky hrubě mleté
Tekuté složky:
80ml Melasa
8-10 Vajec 
15ml Tek. posilovače(Tandembaits/Top secret)
 
Tento recept funguje již čtvrtým rokem na každé výpravě, jak v tuzemsku, tak i v zahraničí. Na podzim u tohoto receptu měním namísto 300g mletých semen jen 100g mletých semen a 200g výběrové rybí moučky. Albumin v uvedené gramáži používám hlavně proto, aby kulička odolala nájezdům nenasytných cejnů, kteří jsou schopni ji ochutnávat celé hodiny. Jako příklad mohu uvézt můj jarní úlet S boilie Od Top secret(carpfenkiller a muschel). Při návštěvě rybářského obchodu jsem si všiml, že je znovu v nabídce tato značka a připomělo mi to mé začátky a úspěchy s těmito kuličkami. Snad z nostalgie jsem neodolal a koupil tato dvě kilová balení. Hned na první výpravě jsem se jal je vyzkoušet.Bohužel zkoušení trvalo asi jen jeden den. Jelikož jsem zjistil ,že tyto kuličky ve vodě vydrží cca tři hodiny, než je cejni absolutně ohoblují. A na prázdný háček se mi rozhodně chytat nechtělo. Z tohoto důvodu jsem nasadil tento můj osvědčený recept a díky albuminu cejni nemají šanci. "howg"              
                                         
                    
           

Boilies po domácku-stručný postup

Výroba boilies není nic těžkého, dá to sice trochu práce, ale radost z pěkného úlovku na vlastní nástrahu nám to zcela vynahradí.Postup výroby boilies je zcela jednoduchý, všechny tekuté ingredience včetně esence nalijeme do vajec.Pokud chcete boilies barevné přidejte i potravinářskou barvu.Po důkladném rozmíchání postupně přidávejte sypké složky vašeho receptu.

  

 Ingredience pro výrobu boilies                                    Řepku, len, ptačí zob atd.vše lze pomlít ve strojku                       Mletá řepka

                                                                                                                          na mák

         

 Do tekutých složek postupně                             Vznikne nám hutné těsto                             Těsto dáme do pistole a vytlačujeme na roller

   vmícháváme sypké složky

                  

            V rolbalu vyrolujeme kuličky         boilies ukládáme stranou např.na plech   Kuličky povaříme cca 2-2,5 min. u některých

                                                                                                                                                  směsí je potřeba počkat až kuličky vyplavou

                 

      Uvařené kuličky vysypeme na útěrku či papír         Boilies dáme sušit do zeleninové či jiné přepravky na vzdušné místo

                             a lehce osušíme                                            

 

 

           

Jak odstranit klíště

 Většina nás kaprařů  a zapálených rybářů stráví u vody často celé víkendy i týdny. Dobrovolně se tak vydáváme napospas různé hmyzí havěti od komárů počínaje a klíšťaty konče. Poměrně často, ale repelent, moskytiera a ostražitost nestačí a býváme poštípaní a sem tam se i nějaké to klíště do nás s chutí pustí. Této havěti a jeho odstranění z pokožky se chci věnovat v tomto krátkém článku. Když už se tak stane a nalezneme klíště přisáté a vesele se na nás živící, je potřeba jednat. Klíštěte bychom se v první řadě neměli dotýkat rukama, ale pinzetou či peanem.  Klíště také v žádném případě nemačkáme.  Babiččina rada o induloně, oleji a mastech na udušení klíštěte jistě proběhne hlavou mnohým z nás, ale již dávno se ví, že tím akorát zvyšujeme riziko nákazy. Klíště se sice pěkně zadusí, ale zároveň může vypustit do rány obsah svých střev a sliny. Jako první samotné klíště a jeho okolí vydesinfikujeme jodovou tinkturou či jiným desinfekčním prostředkem. Po té klíště opatrně uchopíme pinzetou a kývavým pohybem s mírným tahem jej vykláme. Po vyjmutí klíštěte  ránu znovu desinfikujeme. Pokud se stane, že se nám přes veškerou opatrnost klíště přetrhne, ještě se neděje nic tak závažného. Samotná hlavička a kusadla klíštěte by neměla býti až tak nebezpečné  a po pár dnech sama vyhnisá podobně jako tříska. Mějme na paměti, že klíště je jeden z nejvějtších přenašečů neuroinfekcí. Co nám hrozí??? Lymeská borelioza, klíšťová encefalitida, ehrlichioza, bartonelloza, babesioza, rickettsioza. Výzkum v Evropě prokázal, že z deseti tisíc klíšťat je 36% infikováno Lymeskou boreliozou, tedy každé třetí. Proto je třeba dávat pozor a hlavně klíště odstraňovat s rozvahou.
Co nejméně klíšťat a co nejvíce úlovků vám přeje  :                                                                                                                                    carpkapr team
 

                                                                          Video jak odstranit klíště